1280px-Emblem_of_the_Moldavian_SSR_(1957-1981).svg

Архива Диӂиталэ а Републичий Советиче Сочиалисте Молдовенешть

Despre proiect

Proiectul ”Arhiva digitală a RSSM” este un proiect necomercial, educațional și cultural, bazat pe entuziasmul unor oameni care își propun să facă accesibile în mod gratuit diverse materiale (cărți, reviste, ziare, imagini, filme și sunet) din perioada  sovietică a istoriei Republicii Moldova. 

Vrem să acoperim atît istoria RASSM (1924-1940) cît și istoria RSSM (1944-1991). 

Pînă la moment proiectul a digitalizat mai multe cărți pentru copii, enciclopedii, reviste, ce vor fi plasate pe pagina de facebook a proiectului. 

Dotarea e minimalistă – dispunem de un scaner obișnuit, uneori mai scanăm și de la telefonul mobil. Cărțile pe care le scanăm sînt donații de la prieteni și cunoscuți ori sînt cumpărate, din bani proprii, în anticariatele orașului. 

Pe viitor am vrea:
– să construim o pagină-web, care să fie arhivă a materialelor scanate, ordonate după categorii.
– să cumpărăm mai multe cărți.
– să facem recunoaștere optică (OCR) a unor cărți și să le facem disponibile în formate ce pot fi citite pe dispozitive electronice (.epub, .fb2, .mobi etc).
– să facem lecții video despre procesul de digitalizare așa încît să învățăm mai multă lume  să digitalizeze cărți, imagini, reviste etc.

Cum ne puteți ajuta?
1. Puteți să donați bani pentru proiect pe Patreon.
2. Puteți să ne donați cărți din perioada RSSM în română (cu grafie chirilică, rusă, bulgară etc) care se referă la Moldova.
3. Puteți să scanați materiale și să ne trimiteți imaginile brute pe rsssm.arhiva@gmail. com